...

Workshop "Anxietatea față de examene"

Cum știi dacă acest work este potrivit pentru copilul tău?

  • destul de mulți oameni îi spun copilului că este leneș
  • manifestă o insuficientă încredere în forțele proprii
  • manifestă o stare puternică de anxietate și înainte și în timpul examenului (deși este pregătit, nu se poate concentra suficient și devine nesigur pe răspunsurile lui sau nu mai știe nimic)
  • are o teamă față de o anumită materie sau de un profesor care îl intimidează
  • are tendința să se retragă din grupul social după examen, când ceilalți vorbesc despre cum a fost și împărtășesc impresii
  • e retras din grupul social sau interacționează foarte puțin, doar când nu se poate evita interacțiunea
  • înaintea unei evaluări poate manifesta stări de rău (durere de cap, greață, vărsături, tulburări de tranzit)
  • după ce termină examenul și ajunge acasă, știe să rezolve toate subiectele (sau la meditațiile particulare se descurcă foarte bine, ia note mari, dar la examen, nota mai mică)

Descriere

Anxietatea față de un examen este o frică pe care copilul o resimte atunci când este pun în fața unei situații de evaluare a capacităților, aptitudinilor și cunoștintelor dintr-un domeniu de cunoaștere: examen, lucrare de control, teză, olimpiadă la o materie de studiu.

Așa cum există frică de câini, așa există și frică de examen. Cele mai multe dintre aceste frici sunt moștenite de la părinți sau apărute pe parcursul dezvoltării, în urma unor situații de insucces la un examen sau evaluare de la școală. Workshopul de față își propune să-i învețe pe tineri prin tehnici cognitiv-comportamentale cum să gestioneze astfel de situații, astfel încât frica sa nu-l mai copleșească și să-și poate folosi funcțiile executive la maximum. Pentru ameliorarea simptomelor specifice anxietăţii faţă de testare, au fost experimentate de-a lungul timpului mai multe metode: biofeed-back-ul, hipnoza, terapia cognitiv-comportamentală, terapia raţional-emotivă, desensibilizarea sistematică, training-ul destinat îmbunătăţirii practicilor legate de studiu. Însă, unele studii au arătat că, dintre toate aceste metode, terapia cognitiv-comportamentală, combinată cu training-ul destinat îmbunătăţirii practicilor legate de studiu şi învăţare, pare a fi cea mai eficientă metodă pentru reducerea anxietăţii faţă de testare şi îmbunătăţirea performanţelor şcolare sau academice.

Metode și tehnici folosite

Obiectivele propuse

Durată:

3 ȘEDINȚE (fiecare ședință are 3 ore)

Frecvență derulare:

1 ședință pe săptămână

Cost:

1200 ron