Home » Workshop “autocunoaștere și dezvoltare personală”
GRUP ȚINTĂ-TINERI ȘI ADULȚI
Scăderea performanțelor școlare sau la locul de muncă, datorită subestimării resurselor, neasumării responsabilităților;
Perceperea unui eșec ca simptom al lipsei de valoare este nu doar injustă, ci și foarte dăunătoare persoanei. Valoarea unei persoane nu decurge din performanțele realizate de aceasta într-un anumit domeniu, ci din ansamblul tuturor comportamentelor, acțiunilor și potențialităților sale trecute, prezente și viitoare pe toate palierele vieții. Un copil poate avea note mici la școală, însă să fie în același timp o persoana altruistă, respectoasă și săritoare, trăsături pentru care merită respectul nostru; >copii își evaluează imaginea de sine pornind de la părerile și reacțiile adulților. Aprecierile sau criticile acestora sunt preluate și interiorizate de către copil, ducând la formarea unei stime de sine scăzute sau ridicate.
Inteligența este aptitudinea generală care asigură o performanță ridicată în toate domeniile, mai ales cele care presupun achiziția de noi informații și operare cu acestea.
aptitudini cognitive – capacitățile individului implicate în prelucrarea informațiilor:
aptitudinile sociale – capacitatea de a comunica, a stabili contacte sociale și de a utiliza reguli sociale pentru menținerea relațiilor;
aptitudinile artistice – se refera la aptitudinile necesare pentru reușita în activități de desen, pictură, grafică;
aptitudinile muzicale – sensibilitate la tonalitatea, amplitudinea, intensitatea, timbrul sunetelor și la patern-urile muzicale
aptitudinile fizice – se referă la capacitățile fizice care permit obținerea succesului în domenii ce presupun forță, putere, rezistență fizică și flexibilitate;
Presupune în primul rând explorarea eficientă a potențialului individual pentru obținerea unor performanțe cât mai bune.
Performanța în orice domeniu este dependentă de:
Emoțiile sunt componente motivaționale care au rolul de a media între intenția de acțiune și implicarea în acțiune, respectiv nivelul de performanță la care se ajunge. Ele pot amplifica, diminua sau bloca accesul la resursele cognitive și energetice:
Intensitatea emoțiilor:
Emoțiile sunt trăiri subiective ce rezultă din acordul sau discrepanța dintre trebuințele sau expectanțele unei persoane și realitate. Sunt stări interne caracterizate prin: reacții fiziologice, gânduri specifice și expresii comportamentale.
Mecanismele de apărare și adaptare sunt strategii ale psihicului uman de a reduce, controla, tolera sau înlătura stresul, disconfortul, tensiunea generată de solicitările interne sau externe care depășesc resursele persoanei.
Mecanismele de apărare sunt strategii prin care oamenii se apăra de o durere psihică (anxietate, tristețe, etc.). Ele se declanșează automat și inconștient și sunt îndreptate asupra reducerii tensiunii.
Mecanismele de adaptare sunt modalități conștiente, raționale de control, și vizează sursa stresului.
REGULILE sunt prescripții recunoscute și acceptate de un anumit grup de persoane legat de “ce se poate face” și “ce nu se poate face” în cadrul acelui grup.
Regulile asigură:
ROLURILE sunt modele de comportament asociate unei poziții și reprezintă drepturile și responsabilitățile aflate în acțiune și asigură buna funcționare a unui sistem social. Rolurile definesc cea ce trebuie să facă persoana.
RESPONSABILITĂȚILE sunt sarcinile concrete care revin persoanei conform cerințelor și așteptărilor față de rolul pe care îl ocupă.
6 ȘEDINȚE (fiecare ședință are 2 ore)
1 ședință pe săptămână
Telefon
Copyright © 2025 Felicia Haidu | Website realizat de SLN Digital